FAQ
Een energielabel is een certificering die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het wordt gebruikt om potentiële kopers, huurders en investeerders inzicht te geven in de energieprestaties van een woning. Een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning.
Bij verkoop of verhuur van uw woning dient u aan de koper of huurder een energielabel te kunnen overleggen. Het energielabel van uw woning heeft tegenwoordig invloed op uw verkoop- of huurprijs.
Als woningeigenaar bent u verantwoordelijk voor het verkrijgen van een geldig energielabel voor uw woning. U kunt dit laten doen door een gecertificeerd bedrijf zoals het onze.
Een energielabel is in principe 10 jaar geldig. Na deze periode moet u uw energielabel vernieuwen.
De duur van het proces hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van de woning. Over het algemeen streven wij ernaar om het energielabel binnen enkele werkdagen na de beoordeling te verstrekken. Indien u met spoed een energielabel nodig heeft kunnen wij in onderling overleg kijken naar de mogelijkheden, houdt dan rekening met circa vier werkdagen.
Toegang tot de woning is vereist. Aanwezigheid tijdens de opname is niet verplicht.
Tijdens de beoordeling zal een deskundige beoordelaar uw woning grondig inspecteren. Ze zullen verschillende aspecten evalueren, zoals isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en andere energiegerelateerde kenmerken. Ze zullen nauwkeurige metingen en observaties doen om het energielabel van uw woning te bepalen. Zonder uw goedkeuring mag nooit destructief onderzoek worden gedaan. Uw woning blijft in dezelfde staat zoals deze was voorafgaande aan de beoordeling.
De kosten voor het verkrijgen van een energielabel variëren afhankelijk van de grootte, woningtype en locatie van de woning. Neem contact met ons op voor een offerte op maat.
Ja, u kunt uw energielabel verbeteren door energiebesparende maatregelen te treffen, zoals het verbeteren van isolatie, het upgraden van verwarmingssystemen, het installeren van energiezuinige verlichting, enz. Neem contact met ons op voor advies op maat over het energiezuiniger maken van uw woning.
Een hoog energielabel betekent dat uw woning minder energiezuinig is. Dit kan van invloed zijn op de waarde, verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van uw woning. Een hoog energielabel heeft sowieso gevolgen voor uw energiekosten. Wij kunnen u adviseren over mogelijke verbeteringen om de energie-efficiëntie van uw woning te verhogen.
Nee, het adviesgesprek is een extra dienst die u van ons kunt afnemen. Neem contact op met ons voor een offerte op maat.
- Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een Provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
- Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën;
- Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2;
- (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen);
- Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen);
- Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik;
- Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.